Mobildekning på Liaåsen

Publisert av Bjarne Furuborg Refsnes den 05.07.20. Oppdatert 06.07.20.

 

Det er mange som melder om dårlig mobildekning på åsen. Hyttevelet ønsker å kartlegge kvalitet og signalstyrke slik at vi kan sende en samlet henvendelse til både Telenor og Telia om de dekningsproblemer som oppleves. 

Vi håper flest mulig vil svare på undersøkelsen om mobildekning. Du må være på hytta når du svarer fordi du skal måle faktisk signalstyrke inne i hytta og på beste plass ute på tomta. Undersøkelsen finner du HER.

Det er viktig at du oppgir signalstyrke som beskrevet nedenfor, samt måler hastighet. Dette er fordi vi da har objektive mål på forholdene.

 

Hvordan måle signalstyrke?

Alle mobiltelefoner har en eller annen indikator som viser signalstyrke. Men hvor bra to eller tre streker eller prikker er, kan variere fra telefon til telefon. De fleste Android-mobiler og iPhone kan imidlertid vise signalstyrken som et tall i stedet – noe som gjør det enklere hvis du vil teste mottaksforholdene på ulike steder, eller se om det er forskjeller mellom ulike telefoner.

Signalstyrken vises i dBm, som er en måleenhet for signaleffekt i elektronisk utstyr. Jo større negativ verdi, jo dårligere er mottaksforholdene. -80 er med andre ord dårligere enn -75 dBm.

Signalstyrker på -60 til -90 dBm betyr at du har noenlunde god signalstyrke. Får du -100 eller dårligere, risikerer du å miste signalet.

Android

  • Trekk ned varslingsfeltet ved å sveipe med fingeren fra toppen av skjermen og nedover. Velg "tannhjulet" for å gå til Innstillinger.
  • Velg "Om telefonen".
  • Trykk menyvalget "Status". 
  • Velg "SIM-kortstatus" Signalstyrke i dBm og asu-verdi skal nå vises på skjermen.

 

iPhone

For å se signalstyrken på en iPhone, må du aktivere "Field Test Mode".

Slik gjør du det:

  • Gå til det numeriske tastaturet du bruker når du skal ringe.
  • Tast inn denne tallrekken: *3001#12345#*
  • Trykk Ring.

Du har nå aktivert Field Test Mode. Ikke bry deg om alle de kryptiske menyvalgene. Det du skal se etter, er dBm-tallet som står øverst til venstre på skjermen. 

Hvis du ikke finner tallet der (kan være forskjellig på de ulike modeller) så prøv denne oppskriften: https://www.weboost.com/blog/how-to-access-iphone-field-test-mode